Maahanmuuttajan harjoittelupolku ME Studiolla: Moninaisuuden hyväksyminen ja ammatillinen kasvu tapahtuma-alalla.

Tämä blogi tarjoaa omakohtaisen kertomuksen maahanmuuttajaharjoittelijan muuttuvasta matkasta ME Studiolla ja valaisee suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumista, ammatillista kehitystä ja dynaamista tapahtumakenttää.

Nimeni on Viktoria ja olen kotoisin Virosta. Osaan englantia, viroa ja venäjää. Aikaisempaa kokemusta minulta löytyy kulttuuri-, muoti- ja muotoilutapahtumista sekä yksityisistä B2C-tapahtumista. Sopeutuminen sekä suomen kieleen, että yritystapahtumamarkkinoihin osoittautui kaksoishaasteeksi. Ja ME Studiosta tulikin tärkeä kumppani tällä muuttuvalla matkalla Suomessa.

Kielimuurien murtaminen

Olin seurannut ME Studiota lähes vuoden ajan sosiaalisessa mediassa. Yrityksessä minua viehätti tämä tiimi, sillä he tekevät tapahtumia monen alan suurille toimijoille ammattitaitoisella tiimillä sekä intohimolla. Lisäksi he todella pitävät kiinni lupauksistaan, joka tekee heistä luotettavan kumppanin kaikissa projekteissa. Tämä näkyy viestinnän avoimuutena ja konkreettisina tekoina.

Suomen kieli on todella yksi Suomen tapahtuma-alan avaintekijöistä. Ala muuttuu nopeasti ja reagoi pienimpiinkin muutoksiin teknisessä ja yhteiskunnallisessa kehityksessä. Siksi täällä toimivat tehokkaimmat työkalut työnkulun nopeuttamiseksi – myös äidinkieli.

On hienoa, että kaikki kollegani puhuvat sujuvasti englantia, mikä helpottaa kommunikointia vaikeissa tilanteissa. Mutta silti, jos haluan jatkaa tapahtumien järjestämistä paikallisille, ainoa keino on voittaa suomen kielen kielimuuri.

Tässä on muutamia kielityökaluja, joita harjoittelen ME Studiolla:

  • Viikoittaiset tiimipalaverit, joissa keskustellaan yhteisistä projekteista ja mahdollisuuksista. Jatkuva läsnäolo kieliympäristössä auttaa ymmärtämään puhuttua kieltä, nopeaa puhetta ja ammatillisia termejä.
  • Yhteiset lounaat ja työajan jälkeiset tapaamiset. Tällaisissa vuorovaikutustilanteissa on helpompi orientoitua ja harjoitella kieltä yksinkertaisten keskustelujen aikana.
  • Yhteistyö kollegoiden kanssa. Kollegat pitävät minua ajan tasalla ja selittävät tehtäviä yksinkertaisella kielellä. Tämä ruokkii motivaatiota esiintyä ammatillisesti ja uppoutua enemmän kieliympäristöön.
  • Live-tapahtumien koordinointi. Työn virrassa kielelliset puristukset putoavat pois. Minusta tulee paljon rohkeampi työelämässä, koska minulla ei vain ole aikaa murehtia.

Suomen tapahtumamarkkinoiden monimuotoisuus

Olen tiimin ainoa henkilö, kenen äidinkieli ei ole suomi ja kulttuuritausta on erilainen kuin tiimin muilla jäsenillä. Huomasin, että kollegoillani oli aluksi vaikeuksia luottaa minuun tehtävien annossa, emmekä olleet niin aktiivisessa kontaktissa, kuin mihin olen tottunut. Hyvä uutinen kuitenkin on, että omien ponnistelujen ansiosta olen kasvattanut tiimin luottamusta minuun sekä osaamiseeni.

”Käännös vaikeuksista” huolimatta näen, että halukkuus ottaa ulkomaalainen mukaan tiimiin on suuri askel kohti inklusiivisempaa tapahtumayhtiötä.

Vaikeudet ovat väistämättömiä yritykseen ja työprosessiin sopeutumisessa, esimerkiksi kielimuurin vuoksi en ehkä pysty ilmaisemaan kaikkia esiin tulevia ajatuksiani 100-prosenttisesti. Aika ajoin pääsen kertomaan kokemukseni tai ehdottamaan toisenlaista ratkaisua, missä auttaa kollegoiden tuki.

Oletan, että monikulttuurinen tiimi lisää syvyyttä ja luovuutta. Sikäli kuin voin antaa arvion ollessani hieman sivussa ja uutena henkilönä – ME Studion tiimi on matkalla kohti monimuotoisuuden ehdotonta omaksumista.

Ammatilliset kasvumahdollisuudet

Maahanmuuttajaharjoittelijan matka on oppimiskäyrien ja ”ahaa”-hetkien vuoristorataa. Se on jatkuvaa oppimasta, miten myydä ja tuottaa mahdottomia ideoita, ajatella strategisesti ja ratkaista ratkaisemattomia ongelmia.

Olin onnekas saadessani harjoittelupaikan tapahtumien huippusesongin aikana. Pelkästään syksyllä tiimi järjesti lukuisia tapahtumia niin Suomessa, kuin ulkomailla, kuten Hollannissa, Arabiemiraateissa ja Turkissa. Viiden kuukauden aikana koordinoin henkilökohtaisesti viisi yritystapahtumaa, autoin tuotantotiimiä, osallistuin luovien konseptien kehittämiseen ja paransin joka päivä sisäisiä prosesseja, jotta työnkulku olisi sujuvaa.

Olen korostanut yksinkertaisia sääntöjä, jotka auttavat kasvamaan nopeatempoisessa, tiukassa mutta luovassa ympäristössä:

  • Kysy kysymyksiä. Saan vastauksen aina, kun kysyn. Mitä enemmän kysyn, sitä enemmän opin.
  • Tee virheitä. Virheiden tekemisen pelko jarruttaa useimpia aloittelevia lahjakkuuksia. Virheet opettavat meitä ja tekee tiimistä tiiviimmän.
  • Toimi. Tapahtuma-alalla on kiire. Joskus eteen tulee tehtäviä ja odottamattomia tilanteita, ja toisinaan pitää lyödä 10 kärpästä yhdellä iskulla. Silloin ei voi jähmettyä, vaan on löydettävä ratkaisu heti. Millä tahansa kielellä, jolla sinua ymmärretään.

Kirjoittaessa kokemukseni aivan harjoitteluni loppuvaiheessa haluan todeta, että sopeutumisaika suomalaiseen tapahtumaympäristöön on ulkomaalaiselle haastava ja pitkä. Ala saattaa aiheuttaa aluksi vastarintaa. Mutta Management Events Studion kaltaisen kannustavan ympäristön löytäminen takaa paitsi selviytymisen, myös alustan luovuudelle, nopealle ammatilliselle kasvulle ja kielidynamiikalle, jota juuri minä sain.

Jaa somessa!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pyydä tarjous