Elämysmarkkinointi on strategista tunne- ja brändityötä

Miksi toisinaan tapahtuma jää mieleen vuosiksi, kun taas toinen unohtuu jo seuraavana päivänä? Vastaus kysymykseen menee kirjaimellisesti tunteisiin, sillä se piilee elämyksissä.
DSC02811-768x512

Miksi toisinaan tapahtuma jää mieleen vuosiksi, kun taas toinen unohtuu jo seuraavana päivänä? Vastaus kysymykseen menee kirjaimellisesti tunteisiin, sillä se piilee elämyksissä – niissä tarinoissa ja hetkissä, jotka ylittävät arjen odotukset. Sama pätee tutkitusti ihan kaikenlaisiin kaikkiin markkinointitoimenpiteisiin.  

Useat Emotional Value Index -tutkimukset ovat tuoneet esiin, kuinka asiakkaan tunnekokemuksella on suora yhteys yrityksen liiketoiminnalliseen menestykseen. Asiakkaat, jotka kokevat yrityksen myönteisenä ja tuntevat vahvaa yhteyttä brändiin, ovat jopa 40 % sitoutuneempia ja uskollisempia kuin muut asiakkaat.

Tutkimukset osoittavat myös, että peräti 90 % ostopäätöksistä tehdään ensisijaisesti tunteella ja vain parissa sekunnissa. Nämä päätökset toki perustellaan myöhemmin järjellä, mutta alustava päätös on jo tehty tunnepohjaisesti. 

Ei ole siis lainkaan yllättävää, että elämysmarkkinointi on noussut merkittäväksi osaksi brändien keinovalikoimaa juuri siksi, että se osuu suoraan siihen, mitä ihmiset tänä päivänä etsivät: elämyksiä, jotka tuntuvat joltakin. Englanninkielinen termi Experience Marketing tai Experiential Marketing käännetään usein suomeksi kokemukselliseksi markkinoinniksi. Itse suosin puhua mieluummin elämyksellisestä markkinoinnista, koska suomalaisittain melankolisesti ajatellen kokemus voi olla hyvä tai huono, mutta elämyksestä puhuttaessa on kyse usein positiivisesta tunteesta – ja sitähän me tapahtumamarkkinoinnissakin tavoittelemme. 

Elämys = Markkinointia

Elämysmarkkinointi on siitä kiva markkinoinnin muoto, että sillä voit maustaa oikeastaan mitä tahansa markkinointimallia niin kuluttaja- kuin B2B-markkinoinnissa. Pine & Gilmore kuvasivat jo vuonna 1999 julkaistussa kirjassaan The Experience Economy, kuinka olemme siirtyneet tavaroiden ja palveluiden taloudesta kohti ns. elämystaloutta ja sitä myös ihmisten tapaa kuluttaa niin tuotteita kuin palveluita on muuttunut. Sen sijaan, että vain ostaisimme palvelun, haluamme siltä enemmän. Kaipaamme käytetylle ajallemme enemmän vastinetta, yksilöllistä palvelua ja omat tarpeemme tyydyttäviä personoituja kokemuksia.  

Erinomaisena esimerkkinä elämystaloudesta Pine & Gilmore nostavat esille Starbucksin ja kahvin. Kahvipapu on hyödyke, joka jauhetaan kahviksi ja myydään kuluttajille kaupassa valmiina tuotteena. Kahvila, joka valmistaa kahvin kuluttajan puolesta ja tarjoilee sen valmiiksi keitettynä, luo tästä tuotteesta palvelun. On selvää, että jokaisella askeleella kahvin arvo nousee hyödykkeestä palveluksi, mutta eniten sen arvo nousee siinä vaiheessa, kun palvelu muuttuu elämykseksi. Ja mikä erottaa palvelutalouden elämystaloudesta? Vastaus on yritykset, jotka pystyvät muuttamaan palvelunsa merkityksellisiksi ja mieleenpainuviksi kokemuksiksi. Yritykset, jotka luovat brändilleen tarinan, erottuvat ja jäävät elämään asiakkaidensa mieleen. Siinä missä palvelut ovat kohdennettuja, elämykset ovat aina personoituja. 

Vai osaatko muuten selittää syyn, miksi olet valmis maksamaan Starbucksin kahvikupillisesta viisinkertaisen hinnan verrattuna lähikioskin kahviin? En osaa itsekään. Enkä vieläkään tiedä kirjoittavatko baristat jokaisen asiakkaan nimen kahvimukeihin tarkoituksella väärin, mutta ei ole sattumaa, että olen itsekin jakanut kyseisen ketjun kahvimukista kuvan someeni kymmeniä kertoja. Starbucks on tehnyt jotain oikein. Myös silloin, kun Hollannissa asuessani he kerrankin kirjoittivat nimeni oikein ja sattui vielä olemaan nimipäiväni – siinä oli kyllä markkinointivelhojen sijaan jo ihan oikeat velhot asialla… osui ja uppos

Elämys on hyvin käytettyä aikaa 

Jos haluaa yksinkertaisesti määrittää, mikä erottaa palvelut elämyksistä, siihenkin on yksinkertainen vastaus – aika. Jokaisella meistä on rajattu määrä aikaa annettavana ja huomiota jaettavana. Valitsetko palvelun, joka säästää aikaasi vai valitsetko palvelun, jonka parissa haluat viettää aikaa? Molemmille on paikkansa, mutta etenkin tapahtumien kohdalla on hyvä kysyä, onko asiakas tarpeeksi kiinnostunut viettämään aikansa juuri sinun brändisi parissa? Luoko sinun brändisi niin vahvan yksilöllisen tunnesiteen, että se on tämän ajan ja huomion arvoinen? Elämys on hyvin käytettyä aikaa ja palvelu hyvin säästettyä aikaa. Ja kun lopulta päästään rahaan – hyvin käytetystä ajasta on myös valmis maksamaan enemmän, koska sen arvo mitataan tunteella. 

Elämysmarkkinointi ei ole pelkkää show’ta, vaan strategista tunne- ja brändityötä. Brändin näkökulmasta kyse on muistijäljen jättämisestä. Elämyksellinen tapahtuma ei ole irrallinen tempaus, vaan osa syvempää viestintää: kuka me olemme, mitä me edustamme ja miten haluamme ihmisten meidät kokevan. Brändi on sitä vahvempi, mitä paremmin asiakkaan kokemus kohtaa yhteen viestinnän kanssa.  

Hyvä tapahtuma ei ole vain tilaisuus, se on kokemus. Se rakentuu huolellisesti suunnitellusta kokonaisuudesta, jossa jokainen yksityiskohta – tila, tunnelma, osallistujien rooli, aistien stimulointi, yllättävät käänteet ja brändin tarina – nivoutuvat yhteen saumattomasti. Tavoitteena ei ole vain tiedon jakaminen tai viihdyttäminen, vaan tunnesiteen luominen. Oli tapahtuman tavoite sitten saada vieraat sijoittamaan yrityksen tuotteisiin, käyttämään yrityksen palveluita tai sitouttaa heitä yrityksen työntekijöinä, ei ole sattumaa, että tässäkin tapauksessa sitoutumisen taustalla on se tunne, jonka tapahtuma yksilössä luo.  

Kun tapahtuma onnistuu herättämään tunteita, se vahvistaa brändiä, sitouttaa yleisön ja tuottaa todellista arvoa. Pine & Gilmore’n sanoin: “Work is theatre, and every business a stage.” Kun lavastus, tarina ja yleisö kohtaavat oikealla tavalla, syntyy jotain paljon enemmän kuin tapahtuma – syntyy kokemus, joka jää elämään.  

2025 / Virpi Jekunen | Creative Designer ME Studio | MSc. In Leisure Studies 

ME Studio apunasi onnistuneessa tapahtumassa 

Mikäli kaipaat apua oman tapahtumasi suunnittelussa ja tuotannossa, ole meihin rohkeasti yhteydessä! Tehdään yhdessä tapahtumastasi elämys!

Jaa somessa!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pyydä tarjous